Tratament ciocuri calcai

În cazul în care vă confruntați cu dureri persistente la nivelul călcâiului, este posibil să suferiți de o afecțiune cunoscută sub numele de ciocuri la călcâi sau fasciită plantară. Tratamentul adecvat este esențial pentru a reduce durerea și pentru a recăpăta mobilitatea și calitatea vieții.

Tratamente conservatoare

În stadiile incipiente ale ciocurilor la călcâi, se recomandă inițial tratamente conservatoare, care pot include:

 • Odihnă și reducerea activității fizice: Evitați activitățile care pot agrava durerea și permiteți călcâiului să se vindece.
 • Gheață: Aplicarea gheții pe călcâi poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii.
 • Încălțăminte adecvată: Folosirea de încălțăminte cu suport adecvat pentru arc și călcâi poate reduce presiunea exercitată asupra zonei afectate.
 • Exerciții de întindere: Stretching-ul regulat al mușchilor plantari poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea flexibilității piciorului.

Terapie fizică și ortezări

Dacă tratamentele conservatoare nu dau rezultate, este posibil să fie necesar să se recurgă la terapie fizică. Un fizioterapeut specializat poate recomanda exerciții specifice pentru întărirea mușchilor piciorului și pentru îmbunătățirea stabilității. De asemenea, pot fi prescrise ortoze pentru a corecta poziția piciorului și a reduce presiunea asupra călcâiului.

Tratamente medicale

În unele cazuri, medicul poate recomanda tratamente medicale pentru a reduce inflamația și durerea. Acestea pot include:

 • Medicație antiinflamatoare non-steroidiene (AINS): AINS-urile pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu ciocurile la călcâi.
 • Injectări cu corticosteroizi: În unele situații, medicul poate recomanda injectări cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și durerea.

Intervenții chirurgicale

Dacă simptomele persistă și nu răspund la tratamentele conservatoare sau medicale, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale. Acestea pot include:

 • Plantare: Îndepărtarea chirurgicală a ciocului de la călcâi poate fi necesară în cazurile severe sau rezistente la tratament.
 • Eliberare de tălpi: Chirurgia poate implica, de asemenea, eliberarea fasciei plantare pentru a reduce presiunea și tensiunea exercitată asupra călcâiului.

Prevenirea ciocurilor la călcâi

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea. Pentru a reduce riscul de apariție a ciocurilor la călcâi, este recomandat să:

 • Mențineți o greutate sănătoasă: Excesul de greutate poate crește presiunea asupra călcâiului, contribuind la apariția ciocurilor.
 • Evitați încărcarea excesivă: Limitați activitățile care pun presiune excesivă pe picioare, cum ar fi alergarea pe suprafețe dure sau purtarea încălțămintei inadecvate.
 • Încălziți-vă înainte de exerciții fizice: Întinderea și încălzirea adecvată a mușchilor înainte de activitățile fizice poate ajuta la prevenirea leziunilor, inclusiv a ciocurilor la călcâi.

Alegerea unui tratament adecvat pentru ciocurile la călcâi depinde de severitatea simptomelor și de răspunsul la terapiile inițiale. Este important să consultați un medic sau un specialist în ortopedie pentru evaluare și recomandări personalizate.

Complicații posibile

Ciocurile la călcâi pot provoca uneori complicații dacă nu sunt tratate corespunzător sau dacă sunt ignorate pentru o perioadă lungă de timp. Printre complicațiile posibile se numără:

Complicație Descriere
Sprijin greșit al piciorului Ciocurile la călcâi pot duce la modificări ale modului în care piciorul sprijină greutatea corpului, ceea ce poate provoca disconfort și leziuni suplimentare.
Dezechilibru muscular Durerea persistentă în zona călcâiului poate determina compensații musculare incorecte, ceea ce poate duce la dezechilibre și alte probleme la nivelul piciorului și al membrelor inferioare.
Limitarea activităților Durerea și disconfortul cauzate de ciocurile la călcâi pot limita capacitatea de a participa la activități fizice sau sportive, afectând astfel calitatea vieții.

Întrebări Frecvente

 • Care sunt opțiunile de tratament pentru ciocurile la călcâi?
 • Cât de eficiente sunt terapiile conservatoare în tratarea ciocurilor la călcâi?
 • Cât timp durează până când simptomele ciocurilor la călcâi încep să se amelioreze?
 • Care sunt complicațiile posibile ale ciocurilor la călcâi dacă nu sunt tratate?

Vezi și:

Photo of author

Kermuz

Lasă un comentariu