Tratamentul pentru bilirubina crescută

Bilirubina este un pigment de culoare galbenă care se formează în mod natural în corpul uman în urma descompunerii hemoglobinei din globulele roșii vechi. Nivelurile crescute de bilirubină pot indica diverse probleme de sănătate, cum ar fi hepatita, ciroza hepatică sau icterul. Este important să se monitorizeze și să se trateze nivelurile ridicate de bilirubină pentru a preveni complicațiile grave.

Tratament medical

Tratamentul pentru bilirubina crescută depinde de cauza subiacentă a acestei afecțiuni. Medicul poate recomanda diverse opțiuni de tratament, inclusiv:

 • Medicație: Unele medicamente pot ajuta la scăderea nivelului de bilirubină în sânge și pot trata afecțiunile hepatice sau biliare asociate.
 • Terapie cu lumină: În cazul icterului la nou-născuți, terapia cu lumină poate fi utilizată pentru a descompune bilirubina în corp.
 • Intervenții chirurgicale: În unele cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a corecta problemele hepatice sau biliare care conduc la bilirubina crescută.

Tratamente naturiste și remedii alternative

Pe lângă tratamentul medical, există și anumite remedii naturiste și alternative care ar putea ajuta la gestionarea nivelurilor ridicate de bilirubină. Acestea pot include:

 • Consumul de plante medicinale cu proprietăți detoxifiante pentru ficat, cum ar fi armurariul sau turmericul.
 • Adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase pentru ficat.
 • Evitarea consumului de alcool și alimente grase, care pot agrava problemele hepatice.

Gestionarea stilului de viață

Pentru a menține nivelurile de bilirubină sub control, este esențial să se adopte un stil de viață sănătos, care să includă:

 • Exerciții regulate pentru a menține o greutate sănătoasă și pentru a îmbunătăți funcția hepatică.
 • Evitarea consumului de tutun, deoarece fumatul poate afecta negativ ficatul și poate crește nivelurile de bilirubină.
 • Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, deoarece stresul cronic poate afecta funcționarea ficatului.

Monitorizarea regulată și îngrijirea continuă

Este important ca persoanele cu niveluri ridicate de bilirubină să fie monitorizate regulat de către medic și să urmeze recomandările acestuia pentru a gestiona eficient afecțiunea lor. Tratamentul și managementul adecvat pot ajuta la prevenirea complicațiilor grave și la menținerea unei stări de sănătate optime.

Prevenirea bilirubinei crescute

Pentru a preveni creșterea nivelurilor de bilirubină și pentru a menține sănătatea ficatului, este important să se adopte anumite măsuri preventive:

 • Consumul de apă în cantități adecvate pentru a menține hidratarea și pentru a sprijini funcționarea corectă a ficatului în procesul de eliminare a toxinelor.
 • Limitarea expunerii la substanțe toxice și agenți poluanți care pot afecta negativ ficatul, precum fumul de tutun sau substanțele chimice din mediu.
 • Evitarea auto-medicației și consultarea regulată a medicului pentru evaluarea stării de sănătate a ficatului și pentru identificarea precoce a oricăror probleme.
Tratament medical Tratamente naturiste și remedii alternative Gestionarea stilului de viață
Medicație Consumul de plante medicinale Exerciții regulate
Terapie cu lumină Adoptarea unei alimentații sănătoase Evitarea consumului de tutun
Intervenții chirurgicale Evitarea consumului de alcool și alimente grase Gestionarea stresului

Întrebări Frecvente

 • Care sunt principalele cauze ale bilirubinei crescute?
 • Cum pot fi prevenite complicațiile asociate cu nivelurile ridicate de bilirubină?
 • Cât de des ar trebui să fiu monitorizat de către medic în cazul unei bilirubine crescute?

Vezi și:

Photo of author

Kermuz

Lasă un comentariu